False Reality - Melodic Death Metal from Transylvania

Capitolul I - Inceputul

False Reality are ca punct de început luna decembrie 1998. Silviu Stan - chitară, Marius Moga (R.I.P.) - chitară, Cătălin Bota - chitară bass ÅŸi Adrian Irimie - tobe (toÈ›i în vârstă de 16-17 ani) formau pe atunci trupa hard-rock ART, care s-a format ÅŸi a activat la Cercul de Muzică UÅŸoară al Clubului Elevilor BraÅŸov (mulÅ£umim domnului profesor Pancea Ioan).

InfluenÅ£aÅ£i de trupe ca Dream Theater, Samael, Crematory, Anathema, Lake of Tears, Theatre of Tragedy, Therion, Cradle of Filth ÅŸi multe altele, cei patru l-au cooptat pe Ioan Alexandru CriÅŸan ca vocal ÅŸi au început repetiÅ£iile sub numele False Reality, ales dintr-o lista cu posibile nume la care ÅŸi-au adus cu toÅ£ii contribuÅ£ia. IniÅ£ial, direcÅ£ia aleasă a fost gothic - death metal melodic, însă treptat lucrurile au evoluat tot mai mult spre death metal melodic.

Prima modificare în componenţă s-a făcut relativ repede, Cristian Tîrsan înlocuindu-l la tobe pe Adi, acesta din urmă trecând la clape după o scurtă perioadă de repetiÅ£ii. BineînÅ£eles au apărut ÅŸi primele piese, The Sentence, Escape from Doom ÅŸi Confused Sunset, acestea reprezentând playlist-ul cu care trupa ÅŸi-a făcut primele apariÅ£ii scenice, la Sfântu Gheorghe ÅŸi în BraÅŸov. Vara lui 1999 aduce ÅŸi prima apariÅ£ie False Reality la un eveniment mai de amploare, ÅŸi anume la SAMUS ROCK ALIVE, festival rock de tradiÅ£ie din Satu Mare. De asemenea, trupa înregistrează primul demo - Escape from Doom.

În toamna lui 1999 Adi părăseÅŸte trupa, noua direcÅ£ie muzicală mai agresivă nefiind pe placul său ÅŸi este înlocuit la clape de Lucian Popa, bun prieten ÅŸi coleg cu membrii trupei la Clubul Elevilor BraÅŸov.

A urmat o perioadă de concerte, compoziÅ£ii ÅŸi înregistrări, timp în care trupa a înregistrat cinci piese: Confused Sunset, Escape from Doom, The Sentence, Virgin's Curse ÅŸi Under Waters, principalii responsabili cu compoziÈ›ia fiind Cristi, Marius È™i Silviu.

În toamna lui 2000, în urma unor probleme personale ÅŸi de sănătate, Marius părăseÅŸte ÅŸi el False Reality. Pentru a-i suplini lipsa a fost cooptat alt chitarist, Alexandru Iuga, însă acesta nu a rămas în componenÅ£a trupei decât până în primăvara lui 2001, când s-a luat decizia de a continua cu o singură chitară.

Activitatea până în acel moment s-a concretizat în numeroase concerte, apariÅ£ii radio ÅŸi chiar TV. TotuÅŸi, datorită lipsei unei săli de repetiÅ£ii permanente, trupa fiind nevoită să migreze din loc în loc, în această perioadă au mai fost compuse doar trei piese, ÅŸi anume Andromeda - Journey to the Stars, Bewitched ÅŸi The Lost Place, la care principalul aport în ceea ce priveÈ™te compoziÈ›ia l-au adus Cristi È™i Silviu, iar versurile au fost scrise de Luci.

Anul 2001 a consemnat primul contract pe care trupa l-a semnat cu o casă de producÅ£ie, ÅŸi anume Sidekick Records din Norvegia, care a lansat cele cinci piese înregistrate anterior într-un EP - "Tales of Eternity", comercializat la vremea aceea online pe site-ul www.mp3.com. Din păcate, colaborarea a încetat prematur în urma desfiinţării label-ului.

În 2002 s-a produs prima ruptură cu consecinÅ£e majore asupra trupei, Cristi hotărând să părăsească trupa, în urma dorinÅ£ei de a încerca alte stiluri muzicale. Având în vedere că el era de fapt "motorul" din spatele False Reality în acea perioadă, fiind unul din compozitorii de bază È™i ocupându-se de majoritatea activităţilor de management (promovare, concerte, site, contractul cu Sidekick Records etc.), plecarea lui a însemnat o lovitură pentru angrenajul trupei.

Cu toate că s-a încercat chiar ÅŸi varianta unui concert cu partea de tobe înregistrată, în primăvara lui 2003, pe timpul căruia False Reality a cântat primul ÅŸi până acum singurul cover live din istoria trupei (Death in Fire - Amon Amarth), diversele probleme personale pe care le aveau membrii trupei, coroborate cu plecarea lui Cristi, au avut ca rezultat intrarea trupei într-o perioadă de pauză.